top of page

Kelímkománie

Věčné fňukání nad apokalypsou způsobenou nadměrným používáním jednorázových kelímků na nápoje nezastavíme tím, že se budeme snažit vyrábět ekologické jednorázové kelímky. Ale tím, že ty jednorázové kelímky nebudeme používat.

Jakkoli je tato myšlenka prostá a jednoduchá, o to je složitější ji naplnit smysluplným

obsahem. Ostatně stačí spotřebu těchto kelímků jen omezit. I „malé lépe“ je totiž někdy více než „velké špatně“. Nebo...?


Řešení? Vlastní kelímek na opakované použití. Možná.

V e-shopech se s nimi roztrhl pytel. Ekologický kelímek kam se podíváš. Kouzlem nechtěného tak došlo k tomu, že nabídka mnohanásobně převyšuje poptávku. Takže „ekologičnost“ je věc spíše teoretická, než hmatatelná. Prostě se jen kdesi vyrábí více trvanlivých plastových kelímků, které se nestačí prodávat. Snahou o vytlučení klínu klínem se nám tedy podařilo nijak zásadně neomezit spotřebu papírovoplastových (potažmo jednorázových plastových) kelímků, avšak podařilo se nám zvýšit výrobu opakovatelně použitelných kelímků a takzvaných ekologických kelímků. Efekt? V řádech promile. Výsledek? Uchopená obchodní příležitost. Ostatně téměř jako vždy, když jde o ekologická řešení. Mnohé z těchto ekologických variant jsou vyrobeny z různých bizarních ekomateriálů, jako je papír s tenčí vrstvou plastu (tekutina mimochodem začne k velké radosti rychle prosakovat). Bambus s příměsí umělých pryskyřic, což je mimochodem naprostá blbost. Ale eko — podle výrobců a prodejců. Nicméně když média nesmyslnost bambusu s melaminem nebo formaldehydem objevila, e-shopy je stahují z prodeje. Zřejmě aby zůstaly eko.

Blbost blbostí nahrazovat je blbost

Hlavní brzdou používání opakovatelně použitelných pevných kelímků je jejich nepraktičnost. Nosit v kabelce neskladný plastový hrnek je možná enviromentálně uvědomělé, ale dost nepraktické. Výrobci si toto uvědomili a dnes tedy existují i skládací kelímky, které výše uvedenou patálii eliminují. Sklapnete je, fouknete do kabelky, a jde se.


Předně zapomeňte na naivní snahu vybrat si ten nejekologičtější. Žádný takový neexistuje. Vybírejte podle vkusu a praktičnosti. Já si pořídil za necelé čtyři stovky kelímek POKITO. Jde s splácaninu plastu a silikonu. Po troše cviku kelímek opravdu rozložíte i složíte. A rozložit ho můžete do dvou velikostí. Je vyrobený v Anglii, takže vás může potěšit to, že necestoval přes oceán až z komunistické Číny.



Zkušenosti? Kelímek sklapnete do zhruba 6 cm válečku. V tašce nebo kabelce tak zabere opravu minimum místa. Rozložení jde ztuha, nicméně tak nějak funguje to, že se kelímek rozloží nejprve na velikost ideální pro malou kávu a povytáhnete-li spodek, máte kelímek na latté, nebo na třeba ovocný drink. Díky střední plastové části horký obsah nepálí do ruky.


Doporučuji co nejdříve po použití vypláchnout. Stačí proud vody a nechat vyschnout. Výrobce uvádí, že kelímek Pokito je možné mýt i v myčce. Což bezesporu jednou za čas neuškodí. Kelímek začne časem cítit kávou.


Pominu-li superlativy uváděné výrobcem, tak vyjma opakovatelného použití je zásadním přínosem kelímku Pokito ta skutečnost, že se nejedná o Čínský produkt.

Na trhu je samozřejmě více skládacích kelímků. Podívejte se třeba na kelímek STOJO. Ten funguje na stejném principu jako Pokito. Cena za Kelímek Stojo je přes 300,- Kč. Pokud hledáte levnější alternativu, zkuste třeba TOTO.


Mezi největší přínosy těchto kelímků patří to, že při pití nepotřebujete brčko.

Lhostejno, budete-li používat kelímek skládací nebo klasický, jeho používáním dokážete ročně eliminovat spotřebu zhruba tolika kelímků na kávu a ostatní nápoje, kolik jich vypijete. A to už za to stojí, ne? Antibrčkaře navíc potěší ta skutečnost, že, tyto kelímky jsou většinou designovány tak, že při pití není třeba brčko. Zde je vhodné podotknout, že aplikací jednoduchého náustku na víčka jednorázových kelímků by mohlo mít za následek potřeby brček. Jenomže ono bude lepší hledat ekologické alternativy brček, než se je snažit přestat používat, viďte? :-)


ODKAZY

Fanklub jednorázových kelímků na kávu najdete ZDE.

Fanklub jednorázových obalů je ZDE.

O melaminu a formaldehydu, které se používají při výrobě bambusového nádobí ZDE.

 

bottom of page