top of page

Komu vadí kontejnery na tříděný odpad?


Chybějící kontejnery Thámova Pernerova Karlín

„Tak nám sebrali kontejnery na tříděný odpad“.

Jsou pryč. Z rohu Pernerovy a Thámovy ulice v Karlíně v Praze 8. Stály tu na chodníku (kde teď na zákazu na fotografii parkuje Mazda) a sloužily obyvatelům několika okolních domů, kteří je vytrvale plnili vytříděným odpadem. Protože věděli, že třídění odpadů nějaký ten smysl má a patří tak nějak k dobrému vychování. Proč zmizely? To se úplně neví. On se nikdo neobtěžoval o této skutečnosti předem informovat. Pravda, možná někde na nějaké vývěsní tabuli radnice bude o tom zmínka. Nebo někde v hlubinách nepřehledných webů městského úřadu – byť tam jsem objevil jen informaci o rušení kontejnerových stání z roku 2018. No nic. V rozporu s řečmi o významu třídění odpadů, jeho významu prostě někdo tuto záslužnou činnost zásadně zkomplikoval. Možnost je jít o několik bloků dál, kde jsou buď nepraktické kontejnery podzemní, nebo již nyní zcela přeplněné kontejnery klasické. Jak moc je tohle pro třídění odpadu motivující si každý dokáže domyslet.


Kontejnery na tříděný odpad Thámova / Pernerova
Časy, kdy zde kontejnery stávaly

Klientský kapitalismus?

Nicméně důvodů může být několik. Tím nejpravděpodobnějším bude klientský kapitalismus. Tedy oblast, ve které patří Česká republika na světovou špičku. Soukromý sektor si omotává paralyzovanou státní správu kolem prstu. Možný důvod to je. V Thámově ulici totiž právě dokončila developerská společnost AFI (Africa Israel Development) projekt s názvem AFI Home Karlín. AFI patří mezi nejvýznamnější developery, kteří v této lokalitě řádí. Projekt AFI Home Karlín jsou nájemní byty. Miniaturní kobky s notně přepáleným nájmem. Pravda, kobky kompletně zařízené. A nyní domněnka. Pokud dostavíte budovu za miliardy a lákáte zájemce o byty, nebudete přeci chtít, aby na ulici postávalo něco tak neestetického, jako jsou kontejnery na tříděný odpad... jakkoli jsou pro místní komunitu důležité. Ostatně nájemníci AFI Home Karlín budou mít s největší pravděpodobností kontejnery na tříděný odpad k dispozici uvnitř objektu, takže jim to bude moci být „šumák“. Je na místě domněnka, že městský úřad toto odkýval a svozová služba kontejnery následně prostě odstranila.


Oficialni odpoved na dotaz
Odpověď na dotaz, která tak nějak potvrzuje výše zmíněnou hypotézu.

Kontejnery pro nájemníky nájemních bytů AFI Karlín

Nicméně kdyby výše uvedené chabé zdůvodnění státního úředníka bylo skutečně podložené, stačilo přeci kontejnery posunou o kus dál. Třeba za roh budovy. O několik desítek metrů dál. Přes ulici. Jenomže to by neřešilo problém developera. Výsledek? Státní úředník úmyslně jednal v neprospěch občanů, když se snažil vyjít vstříc soukromému sektoru. Nájemníci projektu AFI Karlín pak mají (jak je vidět na fotografii) k dispozici opravdu kontejnerů neúměrně více, než obyvatelé několika přilehlých ulic. Ale tady bizarnost této trapné anabáze nekončí. Na zrušeném stání byly kontejnery na barevné a čiré sklo. To je významné pro efektivitu recyklace (více o recyklaci skla ZDE). U nejbližších stání jsou však kontejnery na sklo barevné. Ne čiré.


 


AFI Home Karlín
Vize téhož místa od developera AFI

Demotivace na místo motivace

Tušíme, že současný systém sběru tříděného odpadu, který provozuje autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, je zastaralý a nepružný. EKO-KOM má však monopol. Tím pádem je jeho systém nejen nezpochybnitelný, ale i neměnný. To vše zřejmě s asistencí státní správy, která nenávidí změny víc než cokoliv jiného. EKO-KOM prostřednictvím svého ideologického webu samosebou.cz tvrdí, že průměrná vzdálenost ke kontejnerům dnes činí pouhých 91 metrů (samozřejmě, jde o scestný statistický průměr). V případě Karlína, konkrétně obyvatel okolí Thámovy a Pernerovy, se tato vzdálenost zvýšila na nějakých 800+ metrů – bez toho, aby byla kapacita okolních kontejnerů adekvátně navýšena! Takže buď bude v okolí zbylých kontejnerů svinec, nebo se tu bude méně třídit. Win-win situace, viďte? Všechno špatně. Lhostejno, má-li v tom prsty developer, státní úředník nebo oba dohromady. Popřípadě svozová firma. Jde o ukázkový případ demotivace tam, kde by naopak by měla být na prvním místě motivace. Ostatně všude čteme a slyšíme, jak třídění odpadů zachraňuje přírodu, potažmo planetu. Ono to očividně zas tak žhavé nebude.


Eko-kom samosebou.cz

Zkrátka, dělá se to špatně. Proč? Protože tak to jde nejlíp :-)

 

Virga kniha reklama




bottom of page