top of page

Okurky Efko a zbytečný plast



Někdy mám pocit, že si z nás výrobci dělají prdel. Ano, slovo „p....l“ by se používat nemělo, protože je prý sprosté. Ale to, čeho se dopouští například výrobce zavařované zeleniny Efko je mnohem více sprosté. I když se vlastně jedná o zanedbatelnou prkotinu, pokud to srovnám s tím, co vyvádějí jiní. O co jde? Koupil jsem si jejich okurky. Svoje nemám. Žiji ve městě. Takže hodně věcí jsme nuceni nakupovat v supermarketech. Takže, přinesu si domů okurky. Otevřu a koukám, že na mě kouká kus nějakého plastu. Stane se. (Mimochodem, jednou jsem měl v karlovarských oplatkách střepy.) Koukám, ale to nebyla chyba výroby, ale zjevně promyšlený úmysl. Kohosi geniálního napadlo dát do sklenice plastové udělátko, za které když zatáhnete, vytáhnou se vám ode dna okurky. Chytré, řekne si někdo, kdo nedokáže okurku vyjmout vidličkou nebo prsty. Myslí si snad tedy v konzervárně Efko, že jejich zákazníci jsou pitomci, kteří si nedokáží vyndat ze sklenice okurku? Zřejmě. A zdůvodní to tím, že se snaží zákazníkům zjednodušovat život. Nebo ještě lépe, že zájem o toto řešení vzešlo ze spotřebitelských testů.


Spotřebitel není pitomcem do té doby, než z něho někdo pitomce bez jeho vědomí udělá.

Opravdu chytré? Jsou nám zakazovány jednorázové plastové výrobky. Brčka. Příbory. Lhostejno že jsou tyto zákazy pouze alibistickým byrokratickým aktem, jednoznačně reflektují snahu nepouštět do oběhu plastové blbiny, které nepotřebujeme. Takže nakonec zas tak zbytečné nebudou (což ukáže až mrška budoucnost). A do toho Efko s tímhle. To jednoho zvedne ze židle, viďte? Efko je součást rakouských konzerváren. Komické je, jak se tyto rakouské konzervárny chlubí na svém webu ekologickou certifikací. No nic. Každopádně certifikace – necertifikace, vkládat do sklenic s okurkami kus plastu, který tam není potřeba, je hloupé. Jak říkáme neekologické. Zákazníci nejsou pitomci.


Je na místě předpokládat, že na vzdory snahám o omezování zbytečné produkce plastů, podobné koniny budou dělat i jiní výrobci. Když ponechám stranou to, co může udělat plast v kyselém prostředí sklenice, je ještě na místě upozornit, že tyto kusy plastu se nikdy nezrecyklují. Skončí v takzvaném výmětu (odpad vznikající při dotřiďování odpadu) a spálí se. Takže konzervárna Efko nám předvedla přímo učebnicový příklad, jak dělat věci špatně. Blahopřeji.




bottom of page