top of page

Váš ekoprůvodce


„Člověk se rozhodl k přírodě přistoupit jako pán tvorstva. Chová se, jako by Země i se všemi živočišnými druhy, které ji obývají, byla stvořena jen pro něj – a on je tu od toho, aby všemu vládl.“

Těmito slovy začíná úžasná knížka Karolíny Rathousové EKO průvodce aneb Planetu B nemáme. A pokračuje: „Bezohledně si bere, co potřebuje. A vše, co mu stojí v cestě, odstraní“. Za strohým konstatováním se skrývá zdrcující skutečnost, která trefně popisuje působení našeho druhu na této planetě – protože jinou fakt nemáme.


Je na místě před Karolínou smeknout, protože její dílko je jedním z nejobsáhlejších a nejlepších na českém (a možná nejen na tomto) trhu. Tajemství čtivosti a úspěchu knížky je zjevně v tom, že byla psána s nadšením a se zájmem. Nejde tady o nějaké statistikami podložené optimistické žvanění, se kterým se setkáváme ve výročních zprávách korporací. Nebo rady jako z teleshoppingu. Každou oblast, kterou knížka zmiňuje, je velmi detailně popsána tak, aby jí porozuměl i čtenář, který se o oblast životního prostředí běžně nezajímá. Ano, tyto části nejsou z nejveselejších, ovšem ihned po každé z nich následuje část další, ve které se dozvíme, jak můžeme svou malou měrou přispět když už ne k nápravě, tak alespoň ke zmírnění následků toho či onoho. Velké plus je přesah do praktických příkladů v oblastech, jako je výroba textilu nebo problematika konvenční kosmetiky. Přínosné je i vysvětlení různých certifikací, ale i výrobních postupů a příkladů z tzv. běžné praxe. Je na místě říci, že Ekoprůvodce od Dewii nejen, že poučí a inspiruje, ale i obohatí vědomosti čtenáře do té míry, že alespoň částečně změní své každodenní návyky. Velmi snadno si dokáži představit, že by tato publikace mohla sloužit jako pomůcka školní výuky přinejmenším na středních školách.


Mimo famózního obsahu je na místě zmínit i formu. Knížka je vyrobena ekologickým způsobem na recyklovaném papíře s jednoduchou vazbou bez hřbetu. Působí tak i po estetické stránce velmi elegantně.


Autorka se v minulosti zabývala psaním knih pojednávajících o veganství a podle jejích vlastních slov je od veganství k tématice životního prostředí jen malý krůček




Na závěr bych ocitoval jednu z recenzí z Databáze knih: „Konečně kniha o eko tématu jež vás nikam netlačí, za nic neodsuzuje, jen vás plně informuje o tématu a možných alternativách k tomu co používáte. Co si z toho vezmete je na vás. A za mě heslo "Svět nepotřebuje pár jedinců, kteří jsou, neomylní a stoprocentní, ale milióny těch, kteří se snaží!" je něco čím by se mnozí měli řídit“. Co dodat, že?


Kniha zakoupena osobně v bezobalovém obchodě Zemidluh.

Zakoupit můžete online ZDE >>>

Osobní stránky autorky ZDE >>>

|mhb|

 

bottom of page