Bokashi Organiko – proč byste ho měli chtít?


Domácí bioodpady (kuchyňské zbytky) dnes tvoří nezanedbatelnou část směsného komunálního odpadu. A jakékoli jejich odklonění směrem od spaloven a skládek je něco, čím bychom se měli v rámci všech udržitelností a ochrany planet, zabývat. Jistě, napadne vás, že vy zase tolik zbytků z kuchyně nemáte. Jenomže když si tuto výmluvu vynásobte počtem obyvatel vašeho města nebo okresu, z té trošky bude najednou pěkně velká hromada. A ta se bude každým dnem zvětšovat. A její obsah skládkovat a pálit. Pojďme ale zpět do reality. Ne každý má k dispozici kompost na zahradě nebo ve dvoře. Zejména my, co žijeme ve městech, máme tuto možnost minimální. A pokud není přistaven kontejner na bioodpad, vyhazujeme své kuchyňské zbytky právě do směsného odpadu.


Domácí kompostér Bokashi Organiko

Bokashi Organiko je kompostovací nádoba vhodná právě do městských domácností. Zabere minimum prostoru a lze říci, že i designově není ničím, co by bylo nutné někam schovávat. Je snadno přenosná a především dobře těsní.


Nádoba je vyrobena z plastů, které činí kompostér lehkým a snadno přenosným. Jednotlivé komponenty na sebe dobře pasují. I víko dobře přilne, takže nehrozí šíření zápachu – pokud kompostér správně používáte, nelze o zápachu hovořit.


Použití kompostéru Bokashi

Tento kompostér zřejmě zdaleka nepojme všechny vaše kuchyňské zbytky. Díky němu si však uvědomíte, kolik bioodpadu vlastně vyprodukujete. Zásadní je zbytky nakrájet na co nejmenší kousíčky. Při prvním použití jsem se touto radou ne zcela řídil a výsledek tomu odpovídal. Obsah se „zkazil“.

Do kompostéru je vhodné vhazovat pouze zbytky zeleniny, ovoce, odpadlé listy pokojových květin nebo čajové sáčky. Vyhazování živočišných bioodpadů nedoporučuji. Stejně tak nemá smysl experimentovat s papírem nebo takzvaně kompostovatelnými bioplasty.


Zatímco běžné kompostování vyžaduje pro rozklad odpadů přístup vzduchu a působení živých organismů, kompostér Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, kdy se do bioodpadu přisypává směs speciálních bakterií, která zabraňuje vzniku hnilobného procesu. Tuto směs je možné dokupovat. Prodává se v igelitových pytlích a při běžném používání mi jeden pytel vydržel zhruba 4 – 5 měsíců (nevím, co radí výrobce, taková je moje osobní zkušenost). Touto směsí se prokládají vrstvy odpadu, který je vždy po nasypání do nádoby zapotřebí udusat (plastové udělátko je součástí balení). Udusání je nutné právě proto, aby se ze směsi dostal pryč vzduch – tedy co nejvíce vzduchu.



Po čase je možné z kompostéru odčerpávat tekutinu, která se velmi hodí (po zředění vodou) k zalévání pokojových rostlin, kdy více než dokonale nahrazuje chemická hnojiva. Běžným pokojových rostlinám tato dávka „vitamínů“ velmi prospívá.


Nerudovská otázka vyvstane v okamžiku, kdy je nádoba plná. Pravidelně z ní můžete odčerpávat tekutinu pro zalévání rostlin (přebytky je možné vylévat do volné přírody). Nicméně objemově se obsah nezmenší a je třeba vymyslet, jak s obsahem naložit. Variant je několik. Díky kvalitní plastové konstrukci není problém plnou nádobu přenášet. Osobně jsem obsah vysypal na kompost ve dvoře. Další možnost je vykopání díry, nebo obsah předat někomu, kdo ho využije na zahrádce. Východiskem z nouze je samozřejmě vyhození obsahu do směsného odpadu. Pro to však není důvod, protože obsah kompostéru je kvalitní a využití pro něj není těžké při troše té snahy najít.


Vypouštění tekutiny z kompostéru Bokashi Organico
Bokashi Organiko

Osobní zkušenost s kompostérem Bokashi

Po ročním používání mohu konstatovat, že metoda bokashi je pro městské podmínky ideální. Kompostér sice nedokáže pojmout všechny kuchyňské zbytky v domácnosti, nicméně si troufám tvrdit, že alespoň třetinu z nich se mi podařilo využít. Tekutinu (říkejme ji půvabně fugát) využívám k přihnojování pokojových rostlin, což zcela eliminovalo jakékoli chemické přípravky na podporu růstu. Nádoba je v místnosti. Nešíří se z ní žádný zápach, pouze je někdy cítit substrát. Nutné je vždy po použití pečlivě vodou vymýt malou nádobku, do které vytéká tekutina. Důležité je i zalévání s výtokem z Bokashi nepřehánět a zem v květináčích čas od času prokypřit.