top of page

Jak se zbavit závislosti na plastu


Kniha Plastic Free obal

Plasty, plasty, plasty. Plasty jsou dalším důkazem toho, že lidstvo nedokáže žádný svůj vynález využívat bez toho, aby se z něj časem nestal problém. Plast – tedy umělá hmota – je v principu geniální vynález. Díky umělým hmotám jsme byli schopni nahradit bezpočet jiných materiálů lehčím, pružnějším, odolnějším a především levnějším materiálem. Plasty dnes najdeme všude. Zajímavé je, že v některých aplikacích nás plasty nechávají zcela chladnými. V jiných nás naopak přivádějí doslova ke globálnímu šílenství. Dokonce slýcháme, že plasty bychom měli nahradit zcela jiným materiálem. Nějaký čas se zcela vážně přemýšlelo o tzv. bioplastech. Přitom to byly právě umělé hmoty, jimiž jsme nahradili jiné materiály. Nešlo by o vytloukání klínu klínem?


Jak se zbavit plastů v životě

Ponecháme-li stranou aplikace umělých hmot tam, kde je běžný člověk nevidí, zůstane ze všech aplikací konvenčních plastů vlastně jen jedna (!) kategorie, díky které se umělé hmoty staly nepřítelem číslo jedna: spotřební plast. Tedy jednorázové plastové výrobky, jednorázové obaly. Naše závislost na nich je takovou malou záhadou.


Své o tom ví americká autorka Beth Terry, která své procitnutí ze závislosti na spotřebních plastech popsala v oceňované knížce „Plastic Free“ (česky: bez plastu), aneb jak se zbavit plastů v životě.

“Kniha Plastic Free je mnohem víc než jenom inspirativní příběh odhodlané ženy, která se naučila žít bezplastovým životem. Získáváte v ní hlavně praktického průvodce řešením plastové krize ve své vlastní domácnosti. Průvodce střídmostí a přítomným uvažováním. Přináší surový pohled na nepříjemnou realitu, ale také naději v podobě každodenních kroků každého z nás.“

– Martin Mates, spoluzakladatel Econea.cz


To, co dělá „Plastic Free“ svým způsobem unikátním, není ortodoxní antiplastový přístup. Nebo snad populistické statistické bombardování. Jde o osobní příběh někoho, kdo si na vlastní kůži prošel „plastovou odvykačkou“. Beth otevřeně přiznává, že „je téměř nemožné odstranit plast z běžného života úplně“. Nicméně nabízí neortodoxní náměty, jak svou „plastovou stopu“ radikálně snížit. Zjistila, že snížení spotřeby plastu leží ve zcela prosté rovině mindsetu – tedy v nastavení mysli. Toho, jak o věcech přemýšlíme a do jakých detailů jsme ve svém myšlení ochotni zajít. Upozorňuje čtenáře i na skutečnost, že některé plasty, se kterými se každodenně setkáváme, mohou obsahovat i nebezpečné látky..

Přeplněný kontejner na plast

Knížka je psána zčásti jako osobní deníček a zčásti seznamuje čtenáře s fakty kolem spotřebních plastů. Zamýšlí se nad scestnou mantrou recyklovatelnosti i některými alternativami k plastům, které jsou výrobci a obchodníky nabízeny. Nebo nad nesmyslem vody balené v plastu v západním světě. Ano, text je psán z pohledu člověka, který žije v USA, nicméně pokud dnes spotřební plasty musíme považovat za globální problém, je americká orientace textu naprosto v pořádku. Ke konci obsah sklouzává k řadě (dle mého soudu již přebytečných) rad a doporučení, z nichž některé budou bezesporu mimo zájem těch, kteří se chtějí dozvědět, jak svou plastovou závislost snížit v rámci možností každodenního života v běžné domácnosti.


Jistěže nebylo cílem autorky přinutit čtenáře k tomu, aby zcela změnil své chování a zvyky. Její snaha je očividná, jde jí o to, aby se čtenář nad některými svými nákupními a spotřebitelskými zvyky zamyslel a alespoň nepatrně je změnil. Závislosti na spotřebním plastu se nezbavíme ze dne na den. Ale je v našich silách ji omezit alespoň do té míry, aby se nestala dědičnou pro příští generace.


(m.hobrland)

 
Reklama, kniha Virga



bottom of page