top of page

Káva, po které nezůstane žádný kelímek Cupffee.



Kelímek na kávu Cupffee

Kelímek Cupffee. Seznamte se.

Co může mít společného obyčejný kelímek na kávu s udržitelností? Předně, papírový kelímek na kávu (popřípadě jiný nápoj) je jednorázovým obalem. Kelímky máme v současnosti především plastové a „papírové“. Plastové jsou teoreticky recyklovatelné – pokud ovšem nejsou z tzv. bioplastu (který recyklovat nelze). Realita je však taková, že se nerecyklují. Papírové – které vymysleli kdysi dávno Čínaně – používáme zhruba od počátku minulého století. Jde o velmi kvalitní papír, který je potažen vrstvou plastu. Nikoliv tedy vosku, jak se mnohdy mylně domníváme. Ostatně proto EU nařídila na tyto kelímky napsat, že obsahují plast. Proč, to se neví. Těchto jednorázových kelímků se každodenně na světě spotřebují milióny. A v současnosti je nelze recyklovat. A pokud ano, pak jde o mizivé promile. V České republice se nezpracovávají. Ano. Existují bambusové a podobné alternativy. Ovšem jejich přínos je spíše v rovině imaginární. Nikoliv praktické – nelze je zpracovávat a o jejich případné rozložitelnosti lze pochybovat. O jednorázových kelímcích na kávu se píše ZDE.


Kavárna Minimum Waste Praha 1

Kelímek, který sníte?

Nepatrný počátek řešení kelímkového armagedonu můžeme v Praze najít na adrese Zlatnická 1130. Nedávno zde otevřela kavárna Minimum Waste. Její celkové zaměření nechám stranou. Ostatně, můžete si o něm přečíst na jejich webu. Co mne osobně zaujalo, byl kelímek, do kterého mi nalili kafe. V první chvíli mě napadlo, že jde o další ekonesmysl, se kterými se roztrhl pytel. Jenomže... jenomže... ten kelímek byl oplatkou. Hodně podobný tomu, ve kterém si koupíte zmrzku. A pak ho sníte. Jak prosté!! Samozřejmě, že v tomto případě ško o tvrdší oplatku. Káva v kelímku vydrží podle informací výrobce z Bulharska až 40 minut! (To je mimochodem mnohem víc, než u všerůzných papírovo-bambusovo-kdovíco nesmslech.) A to při teplotě až 85℃! A dá se ten kelímek sníst? Ano. Úplně v pohodě. A i kdyby snad někomu požírání kelímku od kávy nešlo pod nos, tak díky tomu, že je vyroben z přírodních materiálů, je rozložitelný. A to doslova.


Informace o obsahu plastu na nápojovém kelímku

Nedokážu posoudit, jaký význam má tisknout na plastové kelímky informaci, že obsahují plast. To nechám na armádě úředníků a jejich oddaných followerech. Pravdou je, že kelímky Cupffee řeší problematiku ze zcela jiného konce. A to je v principu to, že celá tahle bitva o udržitelnost potřebuje.


Papírové kelímky s vrstvou polyetylénu nelze v ČR recyklovat.


-mhb-

 

Reklama srandolepky











bottom of page