top of page

Česká firma vyrábí magnetické separátory, které využijete i při recyklaci

K čemu slouží magnetický separátor?

Pokud v rámci vaší výroby je potřeba z různých směsí nebo materiálů odstranit kovové částice, potom potřebujete magnetický separátor, který proces třídění velice usnadní.

Magnetický separátor je schopný tyto nepotřebné kovové částečky odstranit jak z tekutých, tak sypkých materiálů, které se mohou lišit ve vlastnostech, tak složením směsí. Magnetické separátory mohou být ovládány, jak ručně, ale také mohou být zcela automatizované, což uživateli usnadní práci. Zejména potom, když se jedná o separaci drobných částeček a magnetických nečistot z různých maziv nebo olejů.


Pokud se jedná o sypké směsi, ty jsou separovány, buď deskovým zařízením, nebo rotačním, které jsou osázeny silnými magnety, tak může proběhnout precizní proces čištění. Ten může být zcela automatický, nebo jako v předchozím případě manuálně ovládán.


Firma Magsy s.r.o je také schopna sestavit celé třídící linky, které jsou instalovány podle přesných parametrů, které nám zadá zákazník. Dají se tak oddělit různé druhy magnetického a nemagnetického materiálu a separují také kovové součásti a příměsi podle různých parametrů jako je velikost a druh materiálu.


Magnetické separátory jsou neocenitelnými pomocníky v nejrůznějších odvětvích průmyslu, jsou jednoduché na instalaci i ovládání a odvedou obrovský kus kvalitní práce. Aby mohla být práce kvalitně odvedena, je potřeba mít kvalitní firmu s kvalitním zbožím a to je přesně firma Magsy, která se výrobou separátorů zabývá již 20 let. Mnoho let zkušeností spojených s mnoha spokojenými zákazníky, kterým poskytují nejen pomocnou ruku při výběru, toho správného zařízení, ale také pomoc při instalaci a pozáruční servis, který vám zaručí, že vaše výroba bude bezproblémová.

Magnetický separátor i na recyklaci dřeva, plastu, skla, papíru
Magnetický separátor i na recyklaci dřeva, plastu, skla, papíru

Existuje i magnetický separátor na recyklaci skla, papíru, dřeva a nemagnetických kovů.

Principem indukčního separátoru neboli Eddy current separátoru je magnetický vířivý proud. Vířivý proud je spirálovitý elektrický proud, který se tvoří ve vodivých kovech, jako je měď a ocel. Rozpohybováním těchto kovů se vytvářejí proudy, které vytvářejí samostatné magnetické pole.A toto nové magnetické pole odpuzuje původní magnetické pole.


Separátor se skládá z magnetického válce a dopravníku, do kterého je magnetický válec zasazen. Magnetický válec je tvořen nejsilnějšími známými magnety – neodymovými.

Když se magnetický válec začne ve vysokých otáčkách otáčet, začne produkovat vířivé proudy, které nabíjí nemagnetické kovové částice stejným magnetickým nábojem, jako má válec. To posléze má za následek, že jsou nemagnetické kovy "odhazovány" od magnetického válce. Tím pádem materiál, který není tvořen kovem, z dopravníku přirozeně odpadává a magnetické kovy se dostávaní za osu magnetického válce, kde dojde k jejich uvolnění.


Princip je ukázán na videu níže.


Další magnetické pomůcky do sběrných dvorů

Magnetická testovací tyč
Magnetická testovací tyč

Magnetická testovací tyč průměr 20 mm

Magnetická testovací tyč o průměru 20 mm slouží ke kontrole a testování přítomnosti kovových a magnetických nečistot na vybraném materiálu.

Tyč se používá, jak ke kontrole suchých směsí i tekutých látek. Uvnitř se nachází magnetické jádro se silnými NdFeB magnety s dostatečným výkonem pro testování magnetických nečistot. Pomocí krouživých pohybů lze otestovat, zda materiál obsahuje magnetické nečistoty. Ty se zachytávají na funkční polovině magnetické tyče. Pro jejich následné odstranění stačí zatáhnout za madlo a nečistoty automaticky odpadnou z povrchu tyče. Nemusíte nic zdlouhavě ručně čistit.


Kuželový třídící magnet s řetízkem

Kuželový třídící magnet s řetízkem
Kuželový třídící magnet s řetízkem

Výhodou tohoto třídícího magnetu je jeho mobilita. Kužel je tvořen silným magnetem, který zaručí efektivní práci v jakýchkoliv podmínkách. Řetízek potom zaručuje pohyblivost magnetu a karabina potom poslouží k upevnění magnetu na řetízku k oděvu a snižuje tak pravděpodobnost jeho ztráty. Ideální využití nalezne ve sběrnách odpadu, kde dochází k třídění, v automobilových dílnách a všude tam, kde je potřeba vytáhnout magnetické předměty z hůře dostupných míst.


Supersilný třídící magnet UP
Supersilný třídící magnet UP

Supersilný třídící magnet UP

Tento supersilný třídící magnet slouží k identifikaci magnetických kovů mezi kovy nemagnetickými.

Například hliníkové slisované plechovky, nesmí před odesláním do velkých hutí na zpracovávání hliníku, obsahovat žádný magnetický kovový materiál. Tento supersilný neodymový třídící magnet je schopný najít a odstranit i malý magnetický předmět.

Manipulace s ním je velice jednoduchá, stačí s ním pohybovat kolem hliníkové kostky nebo po zdi, abyste identifikovali kovovou nosnou příčku, a vnímat chování magnetu, pokud ucítíte odpor, narazili jste na magnetickou částici. Dosah magnetického pole u tohoto neodymového magnetu je maximálně 200 mm.

 

Supersilný třídící magnet UP

bottom of page